Celoroční přísun vitamínů z Vašeho okenního parapetu až na Váš stůl za pár dní?
Dopřejte si přísun čerstvé a zdravé „mikrozeleniny“ po celý rok. Naučíme Vás pěstovat mikrobylinky a postačí Vám na to okenní parapet.
Co jsou to Mikrobylinky neboli microgreens?
Mikrobylinky, jsou mladé rostlinky zeleniny, které se sklízí a konzumují ve fázi, kdy dosáhnou prvních listů. Jedná se o zhruba 2,5 až 15 cm vysokou zeleninu, záleží na druhu zvolené zeleniny. Úrodu můžete sklízet už do čtyř dnů od zasetí. Rostliny v této fázi nepotřebují žádná speciální hnojiva ani náročné pěstitelské umění. Vše co pro to musíte udělat je vysít, zalévat a nakonec sklidit úrodu. Není potřeba žádné drahé vybavení nebo speciální prostory. Semínka můžete s úspěchem pěstovat na okenním parapetu. Odměnou Vám bude chutná a křehká zelenina plná aromatické chuti s vysokou koncentrací živin, vitamínů a antioxidantů.
Díky mikrobylinkám může každý z Vás mít svoji zahrádku doma a pěstovat si jednoduše mikrobylinky kdykoliv během roku.
Mikrobylinky jsou plné tělu prospěšných látek
Dopřejte svému tělu množství vitamínů, prvků a živin ve své původní podobě, bez jakýchkoliv chemických příměsí. Mikrobylinky jsou skvělým antioxidantem a jejich konzumace posiluje imunitu.
Díky vitamínu A zabraňují mikrobylinky zvyšování sklonu k zánětům. Vitamín B napomáhá ke správné činnosti nervové soustavy a zdravé kůži, pomáhá řešit různé kožní problémy a ekzémy. Vitamín C slouží jako doplněk stravy při potlačení chřipky a nemocí z nachlazení, potlačuje také chronické záněty v těle. Vitamín K je důležitý pro správnou stavbu kostí či správnému srážení krve. Z minerálů obsahují draslík, který odpovídá za pravidelný srdeční rytmus, umožňuje pohyb svalů, podporuje trávení. Dále obsahují železo jehož nedostatek vede k pocitu vyčerpání, k bušícímu srdci a bolestem hlavy. Dalším z minerálů v mikrobylinkách je hořčík, ten patří k jedněm z nejdůležitějších prvků v těle, snižuje únavu a vyčerpání. Zinek je stopovým prvkem, který přispívá k normální funkci imunitního systému, udržuje normální stav zraku, vlasů, nehtů, pokožky a kostí, stejně jako přispívá ke zdravé plodnosti. Mikrobylinky mají také vysoký poměr bílkovin, zejména odrůdy luštěnin.
Z mikrobylinek, tedy microgreens můžete připravit nepřeberné množství jídel a mnoho jídel jimi, díky jejich rozmanité a výrazné chuti, doplňovat.
Jak mikrobylinky pěstovat?
Mikrobylinky můžete pěstovat v pohodlí Vašeho domova kdykoliv během celého roku a pochutnat si na vlastní zelenině plné vitamínů i v době mrazíků a předražené zeleniny v obchodech. Vše co pro to musíte udělat je vysít, zalévat a nakonec sklidit úrodu. V této fázi růstu rostlinky nepotřebují žádná hnojiva, stačí aby měly dostatek světla, vzduchu a vody. Sklizeň zeleniny je závislá na druhu zvolených mikrobylinek a bývá okolo 4 až 21 dnů.
Mikrobylinky se pěstují v nízké vrstvě kvalitního substrátu. Nejjednodušší budete mít koupit si substrát na výsev a pěstování bylinek, čímž semínkům poskytnete dokonalou péči. Pro výsev je nejvhodnější použít minipařeniště, které zajistí optimální podmínky pro klíčení a rychlý růst rostlin, jako je dostatek světla, tepla a adekvátní vlhkost. Současně zde budou mít mikrobylinky dostatek prostoru pro svůj zdravý růst až do sklizně. Kromě minipařeniště můžete použít samozřejmnně i květináč či truhlík. Při pěstování v nádobách dejte na dno drenážní vrstvu, která bude odvádět přebytečnou vodu.
Nádobu na výsev naplňte substrátem, zalejte a nechte odtéct přebytečnou vodu. Semínka můžete nahusto rozsypat po povrchu a opatrně je zasypat velmi malou vrstvou substrátu. Nádobu se semínky pak umístěte v blízkosti okna, nejlépe na okenním parapetu a zavlažujte nejlépe rozprašovačem, aby nedošlo k poškození klíčících rostlin. Substrát nesmí proschnout. Semínka vyklíčí v průběhu několika málo dní. Když se rozvinou děložní lístky, přichází čas sklizně.
Nejrychleji klíčící druhy jako je například řeřicha nebo rukola se dají pěstovat i na obyčejné vatě.
Sklizeň a uschování mikrobylinek
Mikrobylinky se sklízejí když se rozvinou děložní lístky tedy ještě dříve, než se objeví pravé listy, tak že je stříháme těsně nad substrátem. Rostliny po ořezání už více neporostou.
Mikrobylinky po sklizni můžete skladovat v lednici nebo na jiném chladném a tmavém místě. Důležité je, aby zelenina během uskladnění byla v suchu. Určitě Vám doporučujeme i vyzkoušet postupnou sklizeň, kdy sklidíte pouze tolik zeleniny, kolik potřebujete a zbytek můžete nechat ještě pár dnů růst.
Mikrobylinky v kuchyni
Mikrobylinky dodají Vašemu jídlu moderní vzhled, a co se chuti týče, i jistý šmrnc. Mladé výhonky jsou levnou, chutnou a velmi zdravou alternativou domácí zeleniny. Díky intenzivní chuti si tato zelenina získala velkou oblibu i u známých šéfkuchařů, kteří ji používají do salátů, sendvičů, nebo jako jedlou ozdobu na různé pokrmy.
Domácí zahrádka s mikrobylinkami je jednoduchým krokem k čerstvé a kvalitní stravě kdykoliv si vzpomenete. Vždy navíc víte, co jíte:)
Mikrobylinky, které můžete sbírat po 4 dnech
Červená hořčice – Chuť je pikantní, podobná křenové omáčce. Skvěle ochutí maso, zvlášť hovězí.
Mizuna – Vyznačuje se mírně aromatickou orientální chutí. Přidáváme ji do čínských jídel, například do restované zeleniny nebo čínských nudlí.
Řeřicha setá – Chuť je jemně pikantní. Chutná výborně v pokrmech, kde se používají vajíčka, v bramborovém salátu a jako koření do polévek.
Bílá hořčice – Svým aromatem, podobným křenu, okoření saláty, především ten klasický bramborový.
Mikrobylinky, které můžete sbírat po 6 dnech
Rukola – Chuťově připomíná pepř. Může toto koření nahradit v salátech. Je vhodná také jako náplň do pita chlebů a tortill.
Hrášek – Má intenzivní hráškovou chuť. Hodí se do rizota nebo rozmixovaný s olejem a cibulkou do vegetariánské pomazánky.
Mikrobylinky, které můžete sbírat po 7 dnech
Čínské zelí – Má mírně nasládlou chuť. Hodí se do restovaných jídel nebo jako náhrada zelí v salátu coleslaw. Dochutí rizoto a těstovinové pokrmy.
Brokolice – Je bohatá na antioxidanty. Mírně pepřová chuť brokolice se hodí do omelet nebo do francouzského slaného koláče (známého jako quiche).
Mikrobylinky, které můžete sbírat po 8 dnech
Červené zelí – Dodá pokrmům trochu jemné barvy a intenzivní chuť zelí.
Fenykl – Nasládlá chuť anýzu se dobře hodí k rybám a do dresinků s olivovým olejem.
Mikrobylinky, které můžete sbírat po 10 dnech
Kerblík Commun – Osvědčuje se k pokrmům z ryb nebo vajec.
Mikrobylinky, které můžete sbírat po 14 dnech
Libeček – Čerstvá chuť připomínající celer je skvělá v polévkách, včetně studené polévky gazpacho.
Červená řepa – Výhonky nejen jemně ochutí, ale i obarví dočervena saláty i jiné pokrmy.
Tak jaké bylinky budete pěstovat vy?